Kategorie

Ulubione

0 produktów

Polecamy

Jak prowadzić pizzerię

Jak prowadzić pizzerię

Zebraliśmy klika porad dla osób prowadzących własną pizzerię lub dla tych którzy dopiero zaczynają przygodę w gastronomii. Expertom branży uwagi zamieszone w artykule okażą się zapewne oczywiste ale wierzymy że komuś z Was się przydadzą.

Utrzymuj stałą jakość

Stali klienci się kluczem do osiągnięcia sukcesu – to jasne – dlatego ważne jest aby było ich jak najwięcej i byli oni przede wszystkim zadowoleni. Jednym z czynników jest stała jakość/smak/ilość składników na pizzy. Trudno utrzymać stałych klientów kiedy każdy kucharz robi pizzę po swojemu a klient zamawiając nasz placek nie wie czego może się spodziewać. Oczywiście nie myślimy tu o aptekarskiej dokładności ale warto wprowadzić standardy ilościowe/jakościowe i pilnować aby były stosowane. Utrzymanie tego samego smaku, jakości i ilości składników to podstawa.

Kontroluj zapasy

Wielokrotnie spotkaliśmy się z sytuacją kiedy nasz klient dzwoni do nas w sobotę rano bo właśnie skończyły mu się kartony na pizzę. Pomimo że wielokrotnie informowaliśmy go że w sobotę magazyn jest zamknięty prosi o ich dowiezienie. Sytuacja w której nie mamy w co zapakować pizzy a telefony dzwonią jest frustrująca... a wystarczy zakupić jeden zgrzew pudełek więcej na zapas.

Bądź lepszy od konkurencji

Sprawa wydaje się być oczywista ale wielu właścicieli tak naprawdę nigdy nie zastanawiało się w czym są lub mogą być lepsi od konkurencji. Warto poświęcić czas na przeanalizowanie oferty innych pizzerii; sprawdzić co serwują i w jakiej cenie, jakie mają koszty dostawy i jakie oferują promocje. Poznanie konkurencji to pierwszy krok do jej wyprzedzenia. Pamiętajmy że nigdy nie jesteśmy na straconej pozycji; dla przykładu: jeżeli inni mają bardzo niskie ceny możemy konkurować jakością, zasięgiem dostawy czy promocjami.

Konsekwentnie realizuj strategię

Warto zastanowić się jaki wizerunek swojej marki chcemy budować a po podjęciu decyzji trzeba być konsekwentnym w działaniu. Jeżeli chcemy być najlepszą pizzą, informując klientów że stawiamy na jakość składników, ciasta itd. nie powinniśmy konkurować ceną. Jeżeli chcemy być najtańsi, kierując swoją ofertę do studentów przekonywanie ich że stosujemy szynkę najwyższej jakości mija się z celem. Konsekwencja w strategii biznesu jest bardzo ważna i przynosi długofalowe efekty – pamiętajmy o tym.

Współpracuj z najlepszymi

Prowadząc pizzerię będziesz potrzebował nie tylko kartonów na pizzę, pojemników na sos czy papieru lub folii. Opakowania jednorazowe to podstawa ale dochodzą do tego worki na śmieci, ręczniki jednorazowe, środki do dezynfekcji rąk, papier toaletowy, płyny do mycia i wiele więcej.

Warto zaopatrywać się u dostawcy który zaopatrzy nas terminowo i kompleksowo – czyli u nas :)